Marcel Verbeek
Business Developer

Cool Port Packing Rotterdam spreker bij Havencongres

Afgelopen week heeft René van Cool Port Packing Rotterdam, samen met Jack Kloosterboer (algemeen directeur van Kloosterboer), gesproken op het Havencongres. Hun spontane verhaal ging voornamelijk over hun samenwerking en partnerschip in de haven: Rotterdam samen verkopen.

Rotterdam samen verkopen

Het Havencongres stond dit jaar in het teken van de vijf P’s van de haven van Rotterdam. René Tunker heeft samen met Jack Kloosterboer een spontane presentatie gegeven over de P van partnership: Rotterdam samen verkopen.

Wat zijn de vijf P’s van de haven van Rotterdam?

De vijf P’s uit marketingland zijn algemeen bekend, maar deze veranderen volledig als deze op de haven van Rotterdam toegepast worden. Het Havencongres gaf hier een compleet andere betekenis aan: pretentie, positionering, partnerships, product development en pegels.
Jack Kloosterboer (algemeen directeur Kloosterboer) en René Tunker (general manager CPPR) gingen in op de P van Partnerships. Kloosterboer: “Het is voor ons bedrijf zo vanzelfsprekend om samen te werken, alleen red je het niet in deze markt. Partners kiezen we omdat we er allebei iets aan hebben en omdat het klikt. Of het nu een tienjarig contract is of een eenmalig project, ik zie het als een partnership.”

Waarom werken de bedrijven samen?

De samenwerking met Cool Port Packing Rotterdam ontstond omdat er een bovenverdieping op het Cool Port complex nog niet was verhuurd. “We zochten een verpakker die wilde inzetten op vernieuwende machines in plaats van extra handen. Bovendien zochten we een partner die net als wij gelooft in vermenigvuldigen door te delen, in dit geval data en vitale info: wanneer komt een schip of truck aan?” aldus Jack.

Problemen oplossen

Tunker: “Ieder moet zijn rol kennen in een partnership, niet alleen onze bedrijven maar ook de douane, de KCB, de haven van Rotterdam. Elkaar niet in de wielen rijden en samen nadenken over hoe we het grote probleem van congestie in de binnenvaart kunnen oplossen.” De ligging van beide bedrijven aan zowel de weg, het water als het spoor maakt het mogelijk om bij een situatie van congestie snel te schakelen naar een alternatieve transportwijze.

Het recept voor een goede samenwerking

Kloosterboer: “Vertrouwen in elkaar, delen van informatie, informeren, anticiperen, een transparante samenwerking nastreven en het accepteren en investeren in nieuwe technologie.” Hij benadrukt het belang van over ego’s stappen. “Wil je als partner een bepaalde rol accepteren? Ja, dan ga je verder met elkaar. Nee? Dan moet je gewoon afzien van samenwerken. Dat geldt ook voor andere klanten die een exclusieve samenwerking met ons willen opzetten. Zo werken we niet.” Tunker: “Deze samenwerking biedt ons bedrijf zekerheid en ook volop nieuwe kansen.”

De toekomst

De meeste bezoekers van het Havencongres denken in 2028 in dezelfde business werkzaam te zijn. Hetgeen dat samenwerken, een centraal thema van deze dag, voornamelijk in de weg kan zitten volgens de deelnemers zijn tegenovergestelde belangen en de angst voor concurrentie. Wij zijn het erover eens dat data sharing de toekomst is voor de handel in de haven.